Reis over de Balkan

DOOR DE BALKAN Vanaf Patras, Griekenland, naar  Rijeka, Kroatie

 

25 augustus tot 1 oktober

dag 1 vanaf de Peloponnesos naar Patras, deze keer niet de camping gekozen onder de brug van Rion, maar wezen kijken op de camping in Lambiri, 20 km O. van Patras. Die is het hele jaar open, en een goede plek, ondanks dat deze gelegen is aan zowel de Old National Road als de New National Road als de spoorlijn, je moet dus tegen lawaai kunnen. Mooi strand langs de Golf van Korinthe.


dag 2 naar Ioannina
Deze route was ons welbekend, evenals de camping in Ioannina. Die was flink wat stiller dan voorheen, komt dat door de crisis? Het uitzicht op het meer is nog steeds prachtig. ‘s Morgens trainen de roeiers. Goede wifi.

dag 3 naar Kastoria
Een prachtige weg, de E90 noordwestelijk rond het Pindos gebergte. Een aanrader, die weg. In Kastoria is geen camping, daar hebben we een hotel genomen. Een heel pittoresk stadje. Met een ‘koude’ boulevard, op het noorden, en een ‘warme boulevard’, op de zon.

dag 4 naar Ohrid (Macedonië)
Kort na Kastoria afgebogen naar Korce in Albanie, om naar het Ohrid meer te komen. Het eerste deel is een prima weg, door een vallei vol met landbouw, paardenwagens etc. heel leuk. Eenmaal aangekomen  bij het meer, bij Pogradec, wordt de weg naar Macedonie zeer slecht. Verbleven op AS Kamp tussen Struga en Ohrid. Deze camping is goed te doen. Goede wifi. Zoals we al op internet lazen zijn er wel veel zwerfhonden. Fietsend kan je, over een gele weg, naar Ohrid, 12 kilometer (prachtig) en naar Struga, 4 kilometer (niets aan, allemaal Corendon toeristen).
 

dag 7 naar Skopje
Mooie weg vanaf Ohrid naar Skopje. Het landschap is een beetje saai. Verbleven op de camping bij het Best Western Hotel Bellevue in Ilinden, ten O. van de stad, prima camping (geen winkel in de buurt, wifi alleen in de lobby van het hotel). De echte verrassing is de binnenstand van Skopje (7 Euro met de taxi vanaf de camping). De nieuwe staat probeert zich hier waar te maken door nieuwe post-moderne bouwwerken. Gezellige drukte ’s avonds.
 

dag 12 naar Bor (Servië)
Eerst vanaf Skopje naar de E75, de autoweg Thessaloniki-Beograd, van vroeger al bekend als de ‘autoput’. Die volgden we tot Nis. NB: het is lang niet overal een gereed zijnde vierbaansweg. De camping in Vranje is goed langs de autoweg aangegeven, maar die kozen we niet, we gingen verder. Vanaf Nis volgden we de E771, schuin in de richting van de Donau, naar het noordoosten. Een goede weg, door een mooi glooiend landelijk landschap. Bij Zajecar afgeslagen naar Bor, waar een camping moest zijn. Inderdaad, aan een klein meertje, en in deze augustusmaand overvol en rommelig, onvoldoende sanitair en geen douches. En om te eten alleen een zeer eenvoudig restaurant in het nabijgelegen hotel. Geen winkel(tje) in de buurt.

dag 13 naar Brza Palanka aan de Donau
Nog een nadeel van de camping in Bor: eerst moesten we terug, 35 km, naar de E771 in Zajecar. Die weg hebben verder gevolgd, zeer liefelijk landschap, door grote zonnebloem-velden. Uiteindelijk kom je aan de brede majestueuze Donau. De camping in Brza Palanka is aanwezig, en goed te doen, mooi aan de Donau gelegen. Maar we kozen voor slapen (en bijzonder lekker eten op een mooi terras)  in het naastgelegen hotelletje Saran, aanrader.
 
 

dag 14 naar Pozarevac
We reden de gele weg langs de ‘IJzeren Poort’ waar de Donau door een kloof tussen Servië en Roemenië stroomt. De weg is prima, en de kloof is mooi, maar wat mij betreft niet overweldigend, dan vond ik het brede vlakke land van de vorige dag mooier.

Zoals we wisten was er in Brnijca een camping aan de Donau, we keken even, en het was zeker wel te doen. Maar we reden door naar Gradiste, maar die camping bleek een zelfde soort overvolle rommelige heksenketel als die in Bor (in het algemeen geldt natuurlijk in juli en augustus: in Oost-Europa zijn alle campings bij water, dus bij plassen, rivierarmen, thermaalbaden, in de zomermaanden overvol). We reden dus door, en vonden een simpel hotel in Pozarevac.

dag 15 naar Beograd
De camping in Zemun ligt aan de gele weg van Zemun (d.i. het deel van Beograd ten westen van de Sava) naar Batajnica. Van beide kanten af goed aangegeven. Het is een prima camping. NB: geen winkel op de camping of in de buurt. Wifi alleen rond het kantoortje. Als je de 700 meter naar de gele weg terugloop is er elk kwartier een bus naar het centrum van Beograd.

Aanrader!
 
dag 18 naar Novi Sad
We gingen niet over de autoweg, maar maakten een omweg over Zrenjanin, om een indruk te krijgen van het vlakke Vojvodina-gebied. Die indruk is: vlak, af en toe doet het aan bijv. de Biesbosch denken. Veel saaie maisvelden, enkele karakteristieke dorpjes, al met al wel de moeite waard om het even te zien.

In Novi Sad is geen camping, dus verbleven we in hotel Sole Mia aan de E75. Prima. NB: als je uit het oosten komt, gelijk de eerste bordjes Novi Sad volgen, dan kom je op een parallelle baan (zoals bijv. in Den Bosch bij de A2), waar alle afslagen op uitkomen, ook de afslag Novi Sad -centrum, die moet je hebben, als je niet op die parallelle baan zit moet je 20 km doorrijden.

dag 20 naar Milici (Bosnië- Herzegowina)
We volgden weg 21 naar Sabac en dan weg 19 naar Zvornik, en daar de grens over naar Bosnië, en dan verder de zelfde weg 19 richting Sarajevo. De Drina is de grensrivier, en direct daarna blijkt het landschap in Bosnië anders, wat mij betreft mooier: bergen en dalen, bossen, mooie (hoog-)vlaktes. Motel genomen in het bauxiet-stadje Milici.

dag 21 naar Sarajevo
Goede camping in de westelijke voorstad Ilidza, net voorbij het vliegveld. Gemakkelijkste weg: de rode weg (E 73) naar Mostar zien te vinden, en dan net na het plaatsje Ilidza, net na de brug over het riviertje Zeljeznica, bij de eerste stoplichten linksaf (net voor de stoplichten heb je links de camping al gezien). In Ilidza gaat de tram naar Beograd, je kan per fiets in 10 minuten naar de tram (of 20 minuten lopen natuurlijk). Tram nr. 3. Supermarkten in Ilidza. Wifi alleen op het restaurant-terras van de camping.
 

dag 26 naar Mostar
Een prachtige route, rivier in een kloof, hoge kale bergen in de verte.

Camping Mali Wimbledon ligt ten zuid-westen van de stad Mostar, de afslag is aangegeven langs de weg naar Gacko, weg, 6-1. Het is een kleine camping, met weinig douches / toiletten (te weinig als het volstaat), keurig in orde. Je kan met de bus naar de stad. Goede wifi. Supermarkt naast de camping.
 

dag 29 naar Dubrovnik (Kroatië)
Ook weer een mooie route, eerst weer langs de rivier Neretva, dan Kroatie in, en langs de kust naar het zuiden, mooie kustweg, nog even twee grensovergangen omdat Bosnië-Herzegowina ook een stukje kust van 10 km  heeft gekregen. Die grensovergangen gaan heel snel. Camping bij Dubrovnik: prima. Wel een beetje moeilijk te vinden, belangrijk is om net na de nieuwe brug (de dr. Franjo Tudjman brug) linksaf te slaan richting Dubrovnik, dan onder de brug door en langs de cruise/ferry kade, en aan het eind van die haven rechtsaf. En dan maar vragen. Bij de camping is een restaurant en kampwinkel. En Dubrovnik is super mooi natuurlijk. Je kan er vanaf de camping met de bus naartoe.
 

dag 31 terug naar Mostar (Bosnië-Herzegowina)
dag 32 vanuit Mostar naar het noorden naar Jajce
Mooie route door boerenborpjes. Er zit een pas in maar dat merk je eigenlijk niet. Camping Jajce OK, geen winkel in de buurt, maar wel restaurant en prima internet.

dag 33 naar Bihac, net bij de grens naar Kroatië
Prachtige route, soort prairie-landschap. Goede camping, goed internet. Naar de stad fietsen is niet goed te doen (drukke weg) en die stad stelt ook helemaal niets voor, saai. Restaurant bij de camping.

dag 34 via Karlovac naar Zagreb
Erg saai groenig landschap. De camping in Zagreb is OK. Ligt bij autobaan-motel, langs de A2/A3, dat alleen vanuit het noorden is binnen te rijden. Als je uit het zuiden komt moet je dus even doorrijden en omkeren. Goede busverbinding naar de stad. Geen internet, wel restaurant.

dag 37 van Zagreb naar Ljubljana (Slovenië)
Over de autoweg, de E70, gegaan. Schiet goed op, maar ook deze dag reden we weer door een saai landschap. De camping in Ljubljana is goed te bereiken vanaf de noordelijke rondweg rond de stad. Prima camping (geen winkel, wel internet). Met de bus, die voor de deur stopt, kan je goed naar de stad.
 

dag 40 van Ljublana naar Selce (Kroatie, aan de kust, 40 kilometer onder Rijeka)
We volgden de E70 richting Trieste, en gingen er bij Postojna af, weg nr. 6 richting Rijeka. Dit is een smalle tweebaansweg, en het was flink druk door vakantieverkeer, schoot niet op dus. Vanaf de grens richting Rijeka, zodra je in Kroatië bent dus, is het een prima autoweg). De autoweg/rondweg rond Rijeka, richting zuiden, is nog maar net gereed, oppassen met de bewegwijzering dus. In principe kan je richting Split volgen natuurlijk, maar pas op dat je niet terug het land in wordt gestuurd naar de A1 / E71.

We kampeerden in Autocamp Selce. Een grote typisch Kroatische camping, massaal maar wel met goede voorzieningen. Zo zouden we er later op de eilanden voor de kust nog een paar treffen.

Hiermee waren we dus aan het einde van onze reis door het voormalige Joegoslavië.