Kazachstan
Turkije
China
Rusland
Mongolie

Kazachstan, China, Mongolië en Rusland

 

De ongekende schoonheid van Mangistau

Het Terracotta leger

De Chinese muur

De Gobi woestijn

Nadaam festival in Ulaan Batar

Siberië, Oeral en de Gouden Ring

 

China, een droomreis natuurlijk, naar een bestemming die tot de verbeelding spreekt. De samenstelling van een reis als deze vergt toch een nadere uitleg, het is niet de bedoeling het als een rally te ervaren waarbij het bereiken van de bestemming een doel op zich is. Evenmin is het een treinreis waarbij men als vanzelf de bestemming bereikt terwijl men onderweg achteroverleunend de hoogtepunten voorbij ziet komen.

Een reis naar China is een onderneming, enerverend, vermoeiend en uniek.
 
Om (met elkaar) met de eigen camper naar China te reizen vergt flexibiliteit, inbreng en inzet van iedere deelnemende persoon. Onderweg is zoveel te zien dat een reis korter dan 6 maanden een verspilling lijkt. Onze reis werd ontwikkeld door samenwerkende deelnemers die de Russische taal machtig zijn, in China gewoond hebben en of de reis (gedeeltelijk) al eens deden.

De reis loopt via Oekraïne en Rusland naar Kazachstan, waar we een maand doorbrengen. Vanuit Kazachstan steken we de grens met China over om daar 6 weken rond te trekken. We verlaten het land in het noorden om een maand in Mongolie te verblijven. De terugreis verloopt via Siberie en bevat unieke elementen die tot nu toe voor toeristen ontoegankelijk leken.

De westelijke provincie van China, die aan Kazachstan grenst, is een aantal jaren gesloten geweest vanwege de opstand van de Uyguren. Om zowel heen als terug door Siberie te reizen zagen we niet zitten en een heen of terugreis via Iran en de "Stanlanden" vergt een andere voorberieding, los van de vraag of een reis door die landen al niet zo indrukwekkend is dat je die niet samen moet doen met een reis naar China al was het maar omwille van de tijd. NU e.e.a. weer is gestabiliseerd komt de reis in deze vorm weer in beeld en hebben we deze geactualiseerd.

Dag           Plaats Naar Activiteit Alternatief
         
1     Verzamelen in Polen Verzamelen in Bulgarije
2   Lvov Grenspassage PL/UA Grenspassage BG/TR
2
t/m
8
Lvov Lvov
Kiev
Poltava
Kharkiv
Een week door Ukraine, met excursies in Lvov en Kiev. Omdat velen van ons hier al eens waren worden twee verschillende programma’s gemaakt . Een week door het Turkse hoogland, via alternatieve routes omdat velen van ons hier al eens waren.
9 Rostov na Donu   Grenspassage Rusland Grenspassage Georgië
10
t/m
14
Rostov na Donu Volgograd
Astrahan
Excursie in het voormalige Stalingrad, we hopen dat tegen die tijd de grenspassage via Astrahan opengesteld is. De brug is klaar, de grenspost in aanbouw. Via de zuidelijke Kaukasus (2 dagen) Grenspassage Geo/Rus en dan naar Kalmykia, de enige Boeddhistische republiek van Europa
15 Astrahan Atyrau Grenspassage Kazachstan  <<<<
16
t/m
23
Atyrau Aqtobe
Qarabutaq
Aral
Baikonur
Turkistan
In de eerste week rijden we naar en door Mangistau, een prachtige maar weinig bezochte regio aan de Kaspische zee.  
24
t/m
31
Turkistan Aksu Zhabagly
Burylbaytal
Almaty
We bezoeken eerst Turkistan en Taraz, voor Turkse moslims een tweede Mekka en onder Unesco bescherming.
Deze week gaan we ook naar het oudste nationale park waar sneeuwluipaard en beer voorkomen.
Een concert, Kazak tradities als trouwerij en traditionele gerechten en een bezoek aan de zingende duinen of de kloof van Sharyn behoren deze week allemaal tot de opties, evenals een citytour in de voormalige hoofdstad.
 
32
t/m
39
Almaty Balqash
Qaragandy
Astana
Burabai
Excursie naar een eco-museum, een citytour in de hoofdstad en een bergwandeling zijn opgenomen in deze week.  
40
t/m
48
Burabai Pavlodar
Semey
Oskemen
Ayakoz
Baqkty
Excursie naar het gebied waar de Russen ooit hun kernbommen testten en een rit naar het Altai gebergte  
49
En
50
Baqkty Tacheng Aan de Chinese grens moet veel geregeld worden, gids, rijbewijzen, Chinese kentekens etc etc. Hopelijk onnodig calculeren we daar meer dan een dag voor.  
51
t/m
57
Tacheng Urumqi
Turpan
Korla
Ruoqijang
Excursie Urumqi, hoofdstad van de Moslimminderheid.
Tianchi meer. Excursie naar: Green Pearl City, Karez irrigatie systeem, grotten van de duizend boeddha’s, Ruïnes van Gaochang, Jiaohe en de Afghaanse Imin Minaret. Daarna de doorsteek van de Taklimakan woestijn die 550 meter onder zeeniveau ligt.
 
58
t/m
64
Ruoqijang Mangnai Zhen
Chalenkou
Dunhang
Jiayuguan
Zhangye
We verlaten de woestijn en rijden tussen bergketens van ruim 4000 meter door via een stuk van de zijderoute. Dit brengt ons aan het westelijke uiteinde van de Chinese muur. We bezoeken Dunhang met zijn grotten, sculpturen en fresco’s. Via de Jiayuguan pas bereiken we Zhangye met de grote Boeddha tempel  
65
t/m
71
Zhangye Wuwei
Lanzhou
Jingning
Xian
In Wuwei vinden we de tempel van Confucius, stadsexcursies in Lanzhou en Xian. Uiteraard een bezoek aan het wereldberoemde Terracottaleger.
Onderweg komen we nog langs de Xianren klif en kunnen we het grootste Lamaklooster buiten Tibet bezoeken.
 
72
t/m
78
Xian Heijn
Linfen
Taiyuan
Lingqiu
Beijing
Na bezoeken aan Xinjang en de in 742 gebouwde moskee steken we opnieuw de Gele Rivier over en bezoeken o.a. Taiyuan, een levend museum. Onderweg naar Beijing is zoveel te zien dat er keuzes gemaakt dienen te worden.  
79
t/m
85
Beijing Zhangjiakou
Hohhot
Een kleine week in Beijing met hoogtepunten als:
Ming tombes, Chinese muur, verboden stad, het Tian’nanmen plein, de oude wijk Dazhalan, de Olympische stad, expositie van 56 etnische groepen in China, folklore, de hemelse tempel en natuurlijk het proeven van Peking eend. Daarna verlaten we deze wereldstad.
 
86
t/m
90
Hohhot Jining
Sonid Yougi
Erenrot
Op weg naar de grens met Mongolie bezoeken we de hoofdstad van binnen Mongolie, een Chinese provincie.  
91 Erenrot Sainsand Grenspassage  
92
t/m
93
Saisand Maan’t
Ulaanbatar
Voorheen was de reis vanaf de Chinese grens naar de hoofdstad van Mongolië voor normale campers onmogelijk, tegenwoordig redelijk tot goed te doen  
94
t/m
102
Ulaanbatar Ulaanbatar In deze eerste week in Mongolië bezoeken we de hoofdstad en maken in de omgeving daarvan een aantal kleinere tochten. De 11e t/m de 13e van juli is het Nadaam festival.  
103
t/m
109
Reserveweek Reserveweek   De reserveweek zou ook gebruikt kunnen worden voor een bezoek aan Tibet.
110
t/m
126
Ulaanbatar Ulaanbatar Twee of drie weken om met jeeps en/of 4x4 busjes door Mongolië te trekken, deelnemers met 4x4 campers kunnen grote delen zelf mee maar ook voor gewone campers zijn er tegenwoordig mogelijkheden in Mongolië, deelnemers van camperreis.nl zagen in 2014 zelfs kans het land van west naar oost door te steken met een Hymer.
De bestemmingen zijn de Gobi, Kohvsgol meer en of Khenti gebergte
 
127
t/m
129
Ulaanbatar Erdenet
Sukbaatar
Op weg naar de grens met Rusland bezoeken we de historische plaats Erdenet  
130 Sukbaatar Ivolginsc Grenspassage Rusland bezoek boeddhistisch klooster  
131 Ivolginsc Ulan Ude Excursie Buryat museum, bezoek Buryat village met traditionele Buryat lunch.  
132 Ulan Ude   Excursie naar aanhanger van oud Russisch geloof, concert, traditionele lunch en bezoek vilt fabriek  
133
en
134
Ulan Ude Tanhoi Verblijf in Nationaal park Baikal, museum bezoek en wandeling  
135
t/m
139
Tanhoi Irkutsk
Tulun
Tayshet
Krasnoyarsk
Bezoek smalspoorbaan en opleidingscentrum.
Natuur wandeling en lunch.
 
140
t/m
148
Krasnoyarsk Mariinsk
Novosibirsk
Barabinsk
Omsk
Ishim
Tiumeni
Yekaterinburg
Een week waarin een flinke afstand overbrugd wordt, toch valt er nog wel wat te zien. De etappe steden zijn op zich de moeite, we gaan naar de geboorteplaats van Raspoetin en bezoeken uiteraard alles wat te maken heeft met de laatste dagen van het leven van de tsarenfamilie. We beschikken over veel materiaal dat alternatieve routes en bezienswaardigheden bevat. Goed om te weten voor mensen die de hoofdroute door Siberië al eens deden
149
t/m
154
Yekaterinburg Ijevsc
Kungur
Kazan
IJsgrotten, bezoek aan Kalaschnikov fabriek en museum en excursie in Kazan, moslim hoofdstad van Rusland.  
155
t/m
158
Kazan Nizniy Nivgorod
Semionov
Vladimir
Op weg naar de gouden ring, die we oppikken in Vladimir, gaan we proberen een of meerdere van de volgende fabrieken te bezoeken: GAZ(vrachtwagens) MIG (vliegtuigen) of de fabriek waar onderzeeërs gemaakt worden.
Masterclass in Russische schilderkunst.
 
159
t/m
166
Vladimir Sergiev Possad We trekken een week uit voor de gouden ring. Net als aan het begin van de reis zullen we hier 2 verschillende programma’s maken zodat het ook voor de deelnemers die de gouden ring eerder bezochten de moeite waard blijft.  
167
t/m
169
Sergiev Possad Moskou Het bekende concept, voor deelnemers die eerder in Moskou waren: Excursie Stalin bunker, excursie Vodka museum, vodka proeverij met lunch en meer.
Voor de anderen het Kremlin, de metro etc.
 
170
t/m
173
Moskou Sebez Op deze laatste dagen van de reis bezoeken we nog de plaats waar Lev Tolstoi woonde en een Russisch speculaas museum.  
174 Sebez EU Grenspassage  naar de EU.  
175     Afscheidsdiner  
 

De totaal prijs pp voor deze reis kan van te voren niet worden afgegeven ivm de kosten van de verplicht meereizende gids in China. De kosten daarvoor bedragen voor 6 weken rond de € 10.000,= en het maakt natuurlijk een groot verschil of je dat verdeelt over 2 of over 20 personen.

 

Alle andere kosten laten zich op basis van het prijsniveau van 2018 prima indiceren, daarbij zijn de volgende uitgangspunten gehanteerd:

Equipe van 2 personen: € 2360,= pp

Alleenreizende: € 3020,=

 

 

 

De indicatie is inclusief: De indicatie is exclusief:  Indicatie extra kosten:
       
20 Excursies Tolgelden Verdeling kosten meereizende gids in China
30 Gezamenlijke maaltijden Tafeldranken Visum kosten: € 450,= pp
Alle overnachtinggelden we staan 80% vrij en overnachten 5 a 6 nachten in een hotel. Fooien

Verplichte verzekeringen auto: v.a. € 500,= Is voertuig en polis afhankelijk.

Alle Permits Verzekeringen  
3 x Concert/folklore