Grens Tunesie-Libie gesloten

Bron: ANP

Gevechten tussen verschillende gewapende milities in Libië vinden steeds dichter bij de grens met Tunesië plaats.  De regering in Tunis liet daarom zondag de belangrijkste grenspost tussen beide landen bij Ras Gdair sluiten.

Volgens het Tunesische persbureau TAP waren zondag op nog geen tien kilometer van de grens zware bombardementen. Daardoor kwamen zeker twee Libiërs om het leven.

In het gebied strijden opstandelingen tegen aanhangers van de gepensioneerde generaal Khalifa Haftar. Die heeft zichzelf tot baas in het gebied uitgeroepen.

Olieterminal

Ook de grootste olieterminal van Libië bij de noordelijke haven Es-Sidr is dicht door geweld, zei een functionaris uit de oliesector.

Zaterdag voerde de internationaal erkende regering luchtaanvallen uit in de buurt op stellingen van een rivaliserende regering, die onlangs in de hoofdstad Tripoli neerstreek. De rivaliserende regering probeerde de olieterminal onder controle te krijgen. Zondag gingen de gevechten door.

Gevaarlijk

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) waarschuwde onlangs dat de situatie in Libië zeer gevaarlijk is voor Europa. Extremistische groepen nestelen zich in het wetteloze land, waar meer dan duizend verschillende strijdgroepen actief zijn.