Nieuwe milieu maatregelen in Utrecht

Bron: Gemeente Utrecht

Utrecht neemt maatregelen om de lucht in de stad schoner te maken daartoe voeren ze o.a. in het centrum een milieuzone in.

 

  • Personen- en bestelauto’s op diesel van voor 1 januari 2001 (Datum Eerste Toelating). Deze maatregel gaat in op 1 januari 2015. Doe meteen de kentekencheck om te kijken of u de milieuzone in mag en of u in aanmerking komt voor subsidie. Tot  1 mei hanteert de gemeente een gewenningsperiode, waarin we waarschuwingen uitdelen en mensen aanspreken. Vanaf 1 mei zullen boetes uitgedeeld worden.

  • Vrachtauto’s. Deze maatregel is ingevoerd in 2007. Per 1 juli 2013 is de milieuzone vrachtauto’s aangescherpt en hebben alleen vrachtauto's met een Datum eerste toelating (DET) van 1 oktober 2005 of jonger (minimaal euroklasse IV), of met een brandstof anders dan diesel nog toegang tot de milieuzone.


Bovenstaande voertuigen worden in de milieuzone geweerd, omdat zij veel vervuilende uitstoot veroorzaken. Het weren heeft een groot effect op de luchtkwaliteit en daarmee een positief effect op de gezondheid van de bewoners in de stad. Als u toch met deze voertuigen het centrum in rijdt, riskeert u een boete. Bekijk de kaart waar de milieuzone zich bevindt.