Bouw nieuwe camper

Nu het huis verkocht is en de verhuizing aanstaande, komen de plannen voor een nieuwe camper tot leven.

Hier vast een plaatje van de auto die de basis vormt. Vandaag is het Nederlandse kenteken verkregen.

Zo, het begin is gemaakt. De wagen was uitgerust met glaswol isolatie. Dit heb ik allemaal verwijderd en het tussenschot van de cabine er uit gezaagd.

 

Het dashboard geopend en alle overtollige bedrading en schakelaars zijn verwijderd. Dit geeft tevens een goed inzicht in de elektrische circuits. Heb al een keer met lege accu`s gestaan omdat het licht niet uitschakelt bij het contact afzetten, dus meteen relais toegevoegd om dat te voorkomen. Heel de wagen is uitgerust met een 24Volt systeem. Dat geeft een beetje denkwerk, hoe daar mee om te gaan, maar is een leuke klus voor mij. Ben immers 50 jaar in de elektronica werkzaam geweest.

Om het motorlawaai te onderdrukken is er een Nois Limiter set geplaatst wat een enorme verbetering geeft. Dit houdt in, dat er materiaal is aangebracht aan de binnenkant van de motorkap, demping onder de vloermatten, over de wielkasten en binnen in de deuren.

 

Verder heb ik de voorste stoelen er uit gehaald. Draaistellen gemonteerd op de voorste 2 zitplaatsen en comfortabele stoelen besteld. Om de chauffeursstoel draaibaar te maken gaf wat extra werk omdat ik de oorspronkelijke instelmogelijkheid wilde behouden. Deze zat gepuntlast aan de zetel . Het stuurwiel zit ook een beetje in de weg. Dit opgelost door het draaistel achterstevoren te monteren. Deze draait excentrisch en geeft zo de nodige ruimte.

Inmiddels is de vorst even voorbij en ben begonnen met het aanbrengen van de isolatie op de linker en rechter zijwand en boven de cabine. Daarna een stapelbed gebouwd. 190cm lengte en 70cm breed. De hoogte van het bovenste bed moet nog uitgeprobeerd worden. Adrie heeft inmiddels wel beslag laten leggen op het onderste bed.

Het blijft winter, dus met de kachel aan doorwerken in de Mercedes 609. De bedoeling is , dat deze zo snel als mogelijk is, gekeurd wordt als Kampeerauto door de RDW. Vandaar dat het een en ander er nog primitief uitziet. Daarna wordt er een gebruikte Caravan aangeschaft en met dat binnenwerk, wordt de rest afgewerkt en aangepast tot een mooi bruikbaar geheel. Dat afwerken gaan wij in Roemenie bij Gerard en Roxana doen. Die hebben de ruimte en materialen en kennis in huis. Daarom is de keuken geleend uit de Hyundai H200 en de bank wordt tijdelijk gemaakt van de 2 originele stoelen uit de cabine.

Vanwege de kou wordt er ook nog niet geverfd.

Vandaag met de 609 naar de keuring (RDW) gegaan en de wagen laten keuren als Kampeerauto. Geen problemen. Daarna meteen bij de Douane . Papieren ingeleverd en over een week krijg ik het nieuwe kentekenbewijs thuis gestuurd. Voor deze wagen uit 1987 hoefde geen BPM meer betaald te worden. Kosten bij de RDW waren 53 euro.

Zodra het kenteken binnen is, dan kan ik het lage belasting tarief aanvragen bij de belasting dienst en de verzekerings maatschappij het tarief laten aanpassen.

De komende dagen ga ik verder met dak isolatie aanbrengen, autoradio inbouwen.

Er moet ook nog een stoel binnen komen, zodat de huidige bestuurdersstoel op het bankje bijgezet kan worden. Het zitje is verhoogd, om een gelijkniveau te krijgen met de cabine.

 

Vervolg van de bouw van de 609 tot een Camper

Ondanks de tegenslag die wij hebben met de gezondheid van Adrie, gaan wij verder met de bouw van de Camper en hopen dat wij er nog samen veel gebruik van kunnen maken.  De groene kleur heeft plaats gemaakt voor een zeer lichte beige.  De oorspronkelijke bedoeling om de Camper af te bouwen middels een sloop Caravan in Roemenie is niet doorgegaan. Daardoor ben ik verder gegaan met eigenbouw van een keuken en douche . Inmiddels is het dak geïsoleerd en zijn de draaistoelen kompleet, waardoor van de twee oorspronkelijke stoelen een bank is gemaakt. Door de voorste stoelen om te draaien is er een riante zithoek ontstaan. Onder de bank is een watertank geplaatst ( 84 liter ). Verder is het watersysteem uitgerust met een drukpomp en een boiler van 10 liter. Op het dak zijn 2 zonnepanelen geplaatst. Die leveren elk maximaal 140W/h. Deze voeden accu’s van waaruit middels een omvormer 220V wordt betrokken. Daarop werkt een super geïsoleerde huis/keuken koelkast tafelmodel met een 18 liter 4 sterren vriesvak. De douche ruimte biedt tevens plaats voor een Porta-Pottie.

Inmiddels is de Camper voorzien van een tweede laklaag en zijn de velgen ook geschilderd. De boven kasten zijn voorzien van schuifdeuren en voor de ramen in de achterdeuren is een plasticvoorzet raam met donkere coating geplaatst.

Nu is de wagen in grote lijnen gereed en is er alleen nog details te verbeteren en af te werken. Omdat de Camper naast de woonruimte staat, gebruik ik de koelkast met vriesvak ook voor de wekelijkse boodschappen (van uit de winkel in de koelkast en de ijsjes in het vriesvak).

Ondertussen is het een jaar geleden dat wij gestart zijn met de Camperbouw. De periode tussen 24 juni en nu is gebruikt om notities die wij gemaakt hebben tijdens de verschillende tripjes , iedere keer als de behandelingen van Adrie het toeliet, om deze uit te werken. Een tripje naar de Moezel, een treffen van Dubbellucht op Texel en in November een 12 dagen rond getrokken door Nederland en Duitsland. Zo is er een afzuigkap in de keuken gemaakt. De douche is afgewerkt. Daar het verdere afwerken in Roemenie ook niet doorgegaan is, heb ik het houtwerk verder verfraaid en Gerard uit Roemenie heeft het plakken van het vinyl in de doucheruimte voor zijn rekening genomen. Er is een verzonken kast voor een grote gasfles gemaakt. De kraan in de keuken is vervangen door een betere exemplaar. Daar Adrie de komende tijd nog niet goed vooruit kan, heb ik de aanhanger de zelfde keur als de Camper gemaakt, zodat wij een Scooter, een Elektrischevouwfiets en een fiets voor mij kunnen meenemen. Als het verder gaat zoals wij verwachten, willen wij begin Januari daarmee naar Portugal gaan.
Deze week is de wagen APK gekeurd en via de club Dubbellucht is een verzekering op Taxatie waarde afgesloten.
Het Zonnetje op de Camper symboliseert het karakter van Adrie.
 

Groet Henk en Adrie.